Мотивиращ гост лектор за събитие - историята на успеха или успех с история?

Всяка агенция или организатор на събития със сигурност има презентация тип каталог за мотивиращи лектори. И със сигурност при планирането на нова събитийна концепция всеки се е сблъсквал с усещането, че опциите са изчерпани, че всички спортисти вече сме ги канили и че има дефицит на безспорни авторитети.

Множество статии ни дават насоки как да изберем подходящия гост, как това е разковничето към успешния формат, защото важните за нас послания могат да бъдат подкрепени от чуждия пример и адресирани така, че още по време на лекцията (или най-късно на следващия ден) всеки участник ще преживее силна лична трансформация и ще започне да прави чудеса от храброст на работното си място. Материалите с лекота редуват фрази като „възможност да ангажират и вдъхновят аудиторията“, „адресират ясни послания за действие“ или „имат неподправена харизма, която се свързва с публиката“.

Но как се случва в действителност селекцията и изборът на мотивиращ лектор?

В началото бе…брифът на клиента, базиран на кратки изисквания:

  1. Да го каним за първи път.
  2. Името да е познато на поне 90% от аудиторията. Останалите 10% са чуждестранният мениджмънт на компанията, което обяснява незнанието ми. Освен ако не говорим за Христо Стоичков, разбира се.
  3. Да е с безупречна репутация.
  4. Да не рекламира конкурентен бранд.

Оказва се, че независимо дали събитието е за управляващия мениджмънт, за търговския или производствен отдел, за компания с outsource профил, дигитални експерти или банкови служители, селекцията  на база на тези очаквания винаги се движи по един и същ начин:

  1. Известен спортист - традиционно спортистите държат първото място в селекцията. Успехът там е най-очевиден, особено ако целокупният народ с гордост е пял и плакал поне няколко пъти химна на Републиката по време на церемония по награждаване. Точки 1 и 2 от изискванията на клиента се покриват директно, 3 понякога е под въпрос, а 4 - по-скоро изключение.
  2. Телевизионен водещ или продуцент - в епохата на интернет, телевизията продължава да утвърждава успешни или поне известни имената. Познатото от екрана лице вдъхва сигурност, дава гаранция, че този човекът може да говори пред публика и ако не се препънем в репутацията или рекламата за конкурентен бранд, най-вероятно ще минем и летвата на хонорара, защото често при спортистите той е по-висок от колкото при телевизионните продуценти.
  3. Собственик на успешен бизнес или другата крайност „малкият човек с голямата история“ - тук вече е огромното поле от възможности, които все още трудно и рядко пробиват пред клиенти, залагащи на сигурно. Просто, защото излизат извън периметъра на точките от 1 до 4. На историите на такъв тип хора дължат известността си алтернативни формати като „Лига на разказвачите“ и Fuck up nights, но за корпоративни събития все още подобен избор е прецедент.

Какво превръща една известна личност в подходящ мотивиращ гост за събитие?

Преди всичко автентичността. Но личната такава, не само професионалната, която е направила името познато, постиженията - впечатляващи и мотивиращи, а хонорарът за участие – обоснован.

Автентичността, която разкрива личността зад успеха, духът зад резултата и искрените истории зад публичния имидж. Опитът показа, че внимание печелят само искрените. Онези, които без притеснение говорят за собствената си трансформация. За страха и провала, а не за триумфа. За пътя, а не за върха. Точно в тази тънка разлика се крие истинското вдъхновение. Мотивиращи са само тези, които идват, за да разкажат историята, стояща зад техния успех, а не историята на успеха. Разлика, която се усеща.

Създайте собствени критерии за селекция и работа с мотивиращ лектор:

1. Търсете човека - не просто известното име, а Човекът с история, с лична харизма и действителна трансформация, който независимо дали говори пред публика или тича сутрин в парка, го прави с вътрешна убеденост и това си личи. Само такъв човек може да превърне тема на събитие в достоверно и ярко послание.

2. Не пренаписвайте историята за целите на събитието - ако сте избрали правилния човек няма да ви се наложи да пренаписвате историята, за да се впише в посланията на събитието. По-важно е да очертаете подходящите примери в нея, от колкото да вмените използването на фрази, които може да са в унисон с темата на концепцията, но не и в унисон с неговата личност и история.

3. Направете предварителна среща, но не искайте предварително подготвено изказване или презентация - мотивиращият гост е част от събитието точно, за да бъде отличим. Той няма нужда от темплейт, а съгласуването на ключови точки от неговото изказване е обида към автентичността. Ако имате съмнения, по-добре не го канете.

4. Не се страхувайте - ако мотивиращият лектор има пиперлив език или примери, които излизат от рамките на общоприетия норматив. Отново опитът показва, че това, което буди притеснение в организатора, често се приема най-силно от аудиторията. Именно контрастът прави посланията силни, историята автентична, трансформацията убедителна, а човекът разпознат като такъв. Ярък пример затова е ултра маратонецът Краси Георгиев, с когото имахме честта да работим за едно от последните ни събития, наречено „2020 Презареждане“: https://keyexpertsgroup.com/bg/portfolio/121/prezarezhdane-v-deystvie. Хора като Краси показват, че зад необикновените истории често стоят обикновени неща като дисциплина, осъзнаване, човеколюбие и смелост. Ценности, върху които се градят успешните лични, но и професионални истории, заложени там в началото - при брифа на клиента.

 

Сподели:

МОЖЕ БИ ЩЕ ТИ БЪДЕ ИНТЕРЕСНО ДА ПРОЧЕТЕШ


3 неща, които научихме за новите събития през 2021

След бурни години на въртележката на публичните комуникации, всяка една с по-запомнящи се и ярки събития от предходната, си мислехме, че като агенция сме организирали повечето от възможните формати между 5 и 5000 души  и че сме се сблъскали с повечето възможни и невъзможни проблеми и ситуации, свързани с управлението на събития.

Не мислехме, че новата реалност за събитията след COVID ще ни изненада особено, но сгрешихме.

Виж повече

Електронната поща, която ще ни предоставите, ще бъде използвана от нас за изпращането на електронен информационен бюлетин на блога на Key Experts Group с цел известяване за най-актуалните публикации в него.

С информацията за поверителността на данните на KEG можете да се запознаете тук.

Искаш ли да получаваш известие при нов материал?