Мястото – от там започва всичко!

Как да откриете перфектната локация за събитие в 5 лесни стъпки

Понякога намирането на правилната локация е едно от най-големите предизвикателства в процеса на организиране на събитие. Защо ли? Просто защото често пъти инвестираме повече време, емоция и дори финанси в дребните детайли, отколкото във визуализацията на голямата картинка. Пример от последните дни е с близка приятелка, чието събитие е след повече от година. 
Още в началото на планирането тя вече се тревожеше за детайли като покани, подредба и декорация, а дори няма определено място, което да се изпише като адрес в поканите.
Като човек, който се занимава с организация на събития професионално, моят съвет е – поставете избора на локация на първо място в своя план за действие.

Преди да започнете да инвестирате най-ценното си – ВРЕМЕТО , е важно да структурирате базова концепция. 5 лесни стъпки ще ви отведат по-бързо до търсената от вас локация: 
 

1.    Определете вида на събитието
Първата стъпка към избора на правилното място е да определите вида и стила на събитието, което организирате. 
Обучение? Семинар? Лекция? Networking събитие? Workshop? Форум? Изложение? Парти? 
Форматът директно води със себе си и идеята за мащаба на събитието. Арт галерия, заведение или зала – видът на събитието определя стила на мястото Ако имате и конкретна дата, вече разполагате с основните елементи и можете да стартирате търсенето.


2.    Какъв е капацитетът?
Броят участници, обединени от определено преживяване е конкретиката, от която се нуждаете, за да започнете да филтрирате.
Опитът сочи, че няма клиент, който да не се тревожи дали мястото няма да е прекалено тясно за броя хора или прекалено голямо, така че снимките от събитието да изглеждат пусти. За да улесните максимално процеса, не е нужно да знаете точния брой на гостите си – просто си отговорете на въпроса под 50 души, до 100 души или над 200 души ще присъстват. Доверете на професионалните консултанти или самите локации, които познават възможностите на пространството най-добре във всичките му възможни конфигурации. И ако те ви съветват, че за конкретния брой участници и формата на събитието ви подредба около кръгли маси не е най-подходящото решение, по-добре се съгласете. В противен случай рискувате да се окаже, че няма място за сцена или пък липсва добра видимост към екрана, а това е от ключово значение за събитието. Подредбата на една зала е точно толкова важна, както и факта, какво ще се случва в нея.


3.    Вземете под внимание бюджета си
Това е най-малко бляскавата част от целия процес, но е от изключителна важност. Повече от възможно е финансовите ви ресурси да са ограничени и това също е достатъчно категорична отправна точка за селекция. Дори и да не разполагате с точната цифра, а просто с прогноза или диапазон – уточнете го. Така ще елиминирате неподходящите места, още преди да сте изгубили време в проучване.
 

4.    Дефинирайте предпочитанията си
Къде си представяте събитието – в града или сред природата? В небрежна или строга бизнес атмосфера? Необходимо ли е да разполага с паркинг и техническо оборудване?
Отговорът на тези въпроси ще стесни кръга и ще ви доближи още една крачка до планираното събитие. Помислете добре какво би допаднало на аудиторията и какво би направило формата уникален. Бъдете смели, но и прецизни, защото тиймбилдинг инициатива на брега на морето звучи вълнуващо, но не и през март. Природните фактори са също толкова задължаващи, колкото и програмата на едно събитие. Съобразете времевия период с вида на събитието и споделете идеите си с поне още няколко души – така ще получите няколко гледни точки и ще бъдете по- обективни в преценката си.
 

И накрая….
5.    Посетете мястото
На база на събраната информация, вече се оформят поне няколко предложения за подходящо място. Посетете ги! Тук си струва да отделите най-сериозна част от времето си. Вече сте напред с четири стъпки в процеса, така че на този етап се очаква да имате максимум 3 фаворита за локации. Ако са повече, значи никоя не се е откроила при първоначалния подбор, което значи, че ще трябва да направите компромис. Компромисите не са задължително лошо нещо, но повече за тях – очаквайте скоро. Усетете пространството, преценете съвпада ли с планирания формат и вашите очаквания. Вземете под внимание и как върви комуникацията с екипа, който го управлява, защото това е ключов фактор за успешното провеждане на мероприятие. Отбележете плюсовете и минусите и определете дали мястото отговаря на разписаните критерии, които имате. Ако повечето полета са с отговор „Да“, запазете датата.

Key Advise: Комуникацията е ключът! Независимо дали работите с професионален екип или организирате сами, комуникацията е ключова във всеки етап от организацията на събитие. Комуникирайте ясно и точно вашите желания и цели - това гарантирано ще улесни процеса.

Разбира се, ако се затруднявате или усетите нужда от професионално съдействие, обадете ни се

Сподели:

МОЖЕ БИ ЩЕ ТИ БЪДЕ ИНТЕРЕСНО ДА ПРОЧЕТЕШ


3 неща, които научихме за новите събития през 2021

След бурни години на въртележката на публичните комуникации, всяка една с по-запомнящи се и ярки събития от предходната, си мислехме, че като агенция сме организирали повечето от възможните формати между 5 и 5000 души  и че сме се сблъскали с повечето възможни и невъзможни проблеми и ситуации, свързани с управлението на събития.

Не мислехме, че новата реалност за събитията след COVID ще ни изненада особено, но сгрешихме.

Виж повече

Електронната поща, която ще ни предоставите, ще бъде използвана от нас за изпращането на електронен информационен бюлетин на блога на Key Experts Group с цел известяване за най-актуалните публикации в него.

С информацията за поверителността на данните на KEG можете да се запознаете тук.

Искаш ли да получаваш известие при нов материал?