Хигиена при употребата на социални мрежи в условия на COVID-19

Социалните мрежи са точно толкова наситени с информация, колкото лишен от реални контакти е животът ни в последните седмици. И ако кранчето на мрежите е развъртяно до край и от него се лее неконтролируем поток от гледни точки и емоции, то вероятно от нас зависи да филтрираме, за да се съхраним ментално.

Оказва се, че за целта можем да следваме същите стъпки както при превенцията на вируса.

1. Спазвайте дистанция от:  

  • непроверени източници и манипулативно поднесено съдържание
  • количествени натрупвания, евтини заглавия и токсични автори

2. Използвайте маска, но на очите:  

  • Срещу информация, която ви натоварва емоционално. Ако клипове на пациенти в интензивните отделения на Италия ви натоварват до степен да започнете да търсиш симптоми на заболяването, да загубите съня си или активно да преследвате такъв тип съдържание, веднага поставете маска на очите си. Приемете, че ситуацията в определени държави е резултат от множество фактори - социални, демографски и здравни, които са специфични и конкретни само за там.
  • Срещу информация, която ви стресира. Тип нарастващи данни за заболеваемост и смъртност, прогнозни решения или мерки в процес без резултат. Приемете, че механизмите за собствен контрол в момента се простират най-вече върху изпълнението на ежедневните професионални задачи и битови ангажименти в условия на карантина. Фокусирайте се върху случващото се тук и сега, но без крайности – от очакване на апокалипсис до пълно неглижиране на случващото се. 

3. Дезинфекцирайте:  

  • Регулярно почиствайте news feed територията си или дори списъка с приятели. Особено, когато усетите манипулативно представяне на информация под формата на подвеждащо влияние или агресивно толериране на определена информация. 
  • Не валидирайте като авторитет човек, който няма отговорното поведение към ситуацията. Следването на определени автори и споделянето на постовете им ги позиционира като лидери на мнение. Бъдете отговорни с решението на кого давате такъв кредит на доверие, особено в подобна ситуация.

4. Мийте си ръцете - буквално и преносно:  
Отмивайте емоциите, които наситения поток от информация буди у вас. 

  • Четете книги, слушайте музика, разговаряйте с близки и приятели. 
  • Спортувайте и опитайте нови занимания на закрито. Работата на ръцете освобождава ума.

5. Карантина  

  • Бъдете селективни, четете критично и безпристрастно – повишено внимание към фактите и пълна забрана на произволните мнения, които не са подкрепени от източници с научен характер.
  • Изолирайте се от социалните мрежи или други медии, когато информационният поток в неговия интензитет започне да нарушава баланса на живот. 

Максимата „колкото повече толкова повече“ в тази ситуация не работи за вас. Ситуацията рано или късно ще свърши. Важно е да излезете от нея в добро психическо и физическо здраве. Да съхраните ценното за вас – социалните си контакти и приоритети. 


 

Сподели:

МОЖЕ БИ ЩЕ ТИ БЪДЕ ИНТЕРЕСНО ДА ПРОЧЕТЕШ


3 неща, които научихме за новите събития през 2021

След бурни години на въртележката на публичните комуникации, всяка една с по-запомнящи се и ярки събития от предходната, си мислехме, че като агенция сме организирали повечето от възможните формати между 5 и 5000 души  и че сме се сблъскали с повечето възможни и невъзможни проблеми и ситуации, свързани с управлението на събития.

Не мислехме, че новата реалност за събитията след COVID ще ни изненада особено, но сгрешихме.

Виж повече

Електронната поща, която ще ни предоставите, ще бъде използвана от нас за изпращането на електронен информационен бюлетин на блога на Key Experts Group с цел известяване за най-актуалните публикации в него.

С информацията за поверителността на данните на KEG можете да се запознаете тук.

Искаш ли да получаваш известие при нов материал?