3 неща, които научихме за новите събития през 2021

След бурни години на въртележката на публичните комуникации, всяка една с по-запомнящи се и ярки събития от предходната, си мислехме, че като агенция сме организирали повечето от възможните формати между 5 и 5000 души  и че сме се сблъскали с повечето възможни и невъзможни проблеми и ситуации, свързани с управлението на събития.

Не мислехме, че новата реалност за събитията след COVID ще ни изненада особено, но сгрешихме.

Все още има какво да научим като организатори на събития и ето какво научихме ние от виртуалните събития, които организирахме през изминалата година и най-вече от най-голямото за агенцията ни за 2021. Събитието беше без публика на живо, микс от презентиращи във виртуално студио и онлайн с включване на презентатори от различни точки на света с два дена live streaming.

Имахме предварително подготвена интернет страница със задължителна регистрация и постоянно обновявахме програмата и презентаторите. Дизайна на събитието, който заложихме при изготвянето на сайта и всички комуникационни материали, пренесохме и в оформлението на сцената, която при виртуалните събития също е виртуална.

 

Предварителната подготовка не е това, което беше.

Новите събития добавят към изпитаните check листи на организаторите нови измерения. Излъчването на живо е основна голяма промяна. Живата връзка замества присъствието на живо. Вариантите са много, по-интересните са платени и са свързани с гарантиране на защитен достъп само на регистрираните гости и повече възможности за интеракция с гостите.

За да гарантирате безпроблемно протичане, планирайте технически тест и репетиция с всички участници, които да пробват връзката, презентациите си и продължителността на участието си, както и всички видео материали. Ако работите с нова платформа за streaming, проверете достъпа на поканените до платформата и изпратете инструкции.

Вече не чакаме гостите да дойдат, за да започнем.

За организаторите, каквото и да е събитието, то винаги се планира първо с мисъл за гостите – посрещане, кетеринг, подаръци. При форматите без публика на живо, комфорта на гостите вече не е грижа на организатора – те вече са настанени удобно в офиса или вкъщи и трябва само да им осигурим безпроблемен достъп до събитието и да бъдем точни с програмата.

Фокусът при новия формат дигитални и виртуални събития се премества от гостите, а върху програмата. Когато няма посрещане, настаняване, храна и напитки, специални моменти, подаръци и т.н. вниманието естествено се насочва към към сценария и всичко, което се случва на екрана, като предизвикателството е как да ангажираме вниманието им интензивно.

Събития за всички и без край.

Хората остават по-важни от технологиите, но мисленето на събитието в дигитален формат го отваря за по-широка публика, за неограничено пространство и на практика – за неограничено време. Създаденото съдържание може да продължи да живее дълго след приключването на самото събитие, но за да се случи това, трябва да го помислим в началото при планирането.

Създаването на събития, които да продължат да живеят и след своя край е предизвикателство за планирането и подготовката на съдържанието, както и за техническото изпълнение на споделянето впоследствие. Хората под светлините на прожекторите връщат фокуса върху себе си, а организаторите добавят нови измерения към работата си.

Независимо от опита с организирането на събития и вниманието към детайлите в подготовката, притеснението дали всичко ще мине гладко по време на самото случване си остава. Това остава и основното, което движи напред т.нар. event management – страстта, вниманието и пълната отдаденост на хората, които се занимават професионално с организирането на събития.

С благодарност на смелите клиенти като Coca-Cola и на големите професионалистите като SEG, които правят бъдещето на събитията реалност.

И с пожелание към всички 2022 година да ни донесе нови, интересни и смислени събития, организирани с мисъл и сърце!

Сподели:
Десислава Пантелеева

Десислава Пантелеева всички публикации

Десислава Пантелеева има 20 години професионален опит в областта на корпоративните комуникации и Public Relations и CSR, като в последните години работи в областта на стратегическите комуникации и employer branding. От основаването на Key Experts Group през 2006 г. отговаря за развитието на екипа и микса от творчески и консултантски услуги в помощ на брандове с различни цели и насоченост – от големи международни компании, през български фирми, до стартиращи бизнеси.

МОЖЕ БИ ЩЕ ТИ БЪДЕ ИНТЕРЕСНО ДА ПРОЧЕТЕШ


Електронната поща, която ще ни предоставите, ще бъде използвана от нас за изпращането на електронен информационен бюлетин на блога на Key Experts Group с цел известяване за най-актуалните публикации в него.

С информацията за поверителността на данните на KEG можете да се запознаете тук.

Искаш ли да получаваш известие при нов материал?