40% повече само за 6 седмици

Звучи като текст от реклама, но всъщност е резултат от комуникационна кампания. В дни, когато небето е пусто, а самолетният трафик поставен под карантина, си припомняме какво предизвикателство е да реализираш комуникационна кампания за подбор на ръководители на полети. 

Въпреки, че последната кампания за подбор бе отменена, вярваме, че трафикът в небето ще продължи да бъде професионално изкушение за хората без лимити.

Каква беше ситуацията буквално до преди година? Прогресивно намаляващ брой кандидати, увеличаващ се брой участници, които отпадат в процеса, репутационни проблеми на държавното предприятие и устойчива обществена нагласа за липса на прозрачност при подбора.

Какво направихме ние? На първо място говорихме открито с хората, пряко отговорни за селекцията и обучението на бъдещите ръководители на полети, опознахме средата, предимствата и основните предизвикателства на професията. Срещнахме хората, които подреждат небесната карта ежеминутно и техните истории на лична, неподправена мотивация.  Убедихме се, че и кандидатите биха искали да се срещнат с тях. Качихме се на Кулата и погледнахме от високо, за да видим цялата картина и да подредим маршрута на комуникацията.

Взехме си много цвят и много смелост, за да сменим тона на комуникация в дигитална среда и да се доближим до кандидатите, чиято възраст и профил силно варират. Потърсихме това, което ги обединява, това, което ги притеснява и  това, което ще ги привлече. Обединява ги факта, че имат перфектно зрение и английски език, завършено висше образование и не са навършили 29 години. Притеснява ги безпристрастната оценка при подбора и отговорността в процеса на работа. Привличат ги себеподобни – млади, уверени, широко скроени хора, които също пътуват, спортуват и носят по един Икар в себе, който ежедневно лети в небето, но със силата на знанията и уменията си.  

Когато небесният трафик срещна комуникацията в социалните мрежи се роди език на разбиране, с който бяха оборени основните митове, представени ясно и просто стъпките в процеса на подбор, а кандидатите се срещнаха с бъдещите си колеги, такива каквито биха искали да ги познават. И ако една снимка казва поне сто думи, то фотосесията с Александър Осенски постави нов стандарт за визуално присъствие на пистата и в кулата. Зад кулисите на фотосесията винаги е най-интересно, ето защо си поговорихме с хората именно там, а не на работните им места. Без режисура, само спонтанна емоция и по човешки искрена мотивация.

Статията ни за топ професии за млади висшисти, в която ръководителите на полети мереха сили със специалистите по информационна сигурност и мениджърите щастие, постигна 4000 прочитания и 118 споделяния в социалните мрежи – с 1 повече от новината за новата магистрала към Гърция.

И така само за 6 седмици комуникация в Facebook постигнахме 40% увеличение на кандидатурите в рамките на кампанията. Високо високо високо, както се пее в една песен.

Сподели:

МОЖЕ БИ ЩЕ ТИ БЪДЕ ИНТЕРЕСНО ДА ПРОЧЕТЕШ


3 неща, които научихме за новите събития през 2021

След бурни години на въртележката на публичните комуникации, всяка една с по-запомнящи се и ярки събития от предходната, си мислехме, че като агенция сме организирали повечето от възможните формати между 5 и 5000 души  и че сме се сблъскали с повечето възможни и невъзможни проблеми и ситуации, свързани с управлението на събития.

Не мислехме, че новата реалност за събитията след COVID ще ни изненада особено, но сгрешихме.

Виж повече

Електронната поща, която ще ни предоставите, ще бъде използвана от нас за изпращането на електронен информационен бюлетин на блога на Key Experts Group с цел известяване за най-актуалните публикации в него.

С информацията за поверителността на данните на KEG можете да се запознаете тук.

Искаш ли да получаваш известие при нов материал?