KEG Pro Bono за Института по позитивна психотерапия

„Усещам, чувствам, разбирам своето тяло“ е един от проектите реализирани в първото издание на KEG Pro Bono през 2019 година. Автор на книгата-игра е Милена Манова, а за творческата идея за реализацията й се вдъхнови нашият Арт директор Карина Костадинова. Резултатът ни връща към пъстрата палитра от емоциите на детството и вярваме, че така, както докосна нашия екип, ще помогне на много родители и техните деца да усещат, чувстват и разбират по-добре своето тяло.

 

Да се върнем назад и разтворим позабравените спомени и ги изживеем отново, такава провокация отправи към нас Милена Манова, психолог, психотерапевт и майстор-треньор по позитивна психотерапия с нейната авторска книга-игра „Усещам, чувствам, разбирам своето тяло“, един от финалистите в нашата първа KEG Pro Bono инициатива.

Потопени в пухкавите спомени на детството, се отдадохме на едно пътуване сред емоциите, такива каквито ги познаваме, за да сътворим уникално и неотразимо облекло на интерактивната книга-игра „Усещам, чувствам, разбирам своето тяло“.

В изключително кратки срокове успяхме да развием цялостната творческа концепция и разработим дизайн на всеки един от елементите на играта. Създадохме цветова палитра за всяка една емоция. Страхът оцветихме в сиво, гневът в червено, тъгата в синьо, радостта в жълто. Интерпретирахме преживяванията, за да бъдат по-достъпни и разбираеми за децата чрез един обичан от всички домашен любимец – котката, която преминава през всяка от четирите емоции – от сгушено под завивките изплашено мъниче до весела писана играеща с пухкаво кълбо. Всяка една от илюстрациите, както и цялостния дизайн са дело на Карина Костадинова, която работи неуморно и отдадено и в делник и в празник, за да успее играта да излезе на бял свят за своята първа премиера.

Интерактивната книга-игра спечели признанието на професионалистите още с първото си публично представяне на юбилейната конференция на Дружеството по позитивна психотерапия в България.

Интересът към продукта от самото начало е толкова голям, че още първите мострени бройки бяха разпродадени, а заявките при Милена не спират. А това е повече от признание за добре свършената работа.

Интерактивната книга-игра е предназначена за деца на възраст от 6 до 14 години и е замислена така, че да ги научи да разпознават емоциите и се справят с тях. Подходяща е както като инструмент в професионалната практика на психолози, така също и като настолна игра за всяко семейство.

Ето и какво сподели за проекта и реализацията му с нас Милена Манова.

 

Как се е зародила идеята за тази игра?

Идеята ни беше да създадем  интерактивна книга-игра,  наречена  "Усещам, мисля, разбирам...своето тяло", чийто замисъл е да направи връзка между тялото на детето и неговите преживявания. Чрез нея целим  да подобрим емоционалната и социална компетентност на децата и родителите във връзка с  емоциите, телесният им израз, потребностите на детето и общуването с другите.

Работата с тялото е дефицитна и като правило се пренебрегва.  Вярваме, че отношението към тялото и емоциите има пряка връзка с мисленето за здраве и болест.

Какво представлява в няколко думи?

Това е книга – игра, разположена в кутия, с 22  игри под формата на карти, които дават съществените указания. Игрите са представени в две групи.  Първата се отнася до представата на детето  за себе си, неговите мисли, потребности и реакции, а втората група разглежда основните емоции/ страх, гняв, тъга и радост/ и техния телесен аналог. Игрите от втората група са разпределени в отделни пликове, което беше хрумване на дизайнерката. Всяко от чувствата е обозначено с отделен символ и цветове. В кутията се съдържат и две човешки фигури с различен размер, върху които може да се рисува. Всичко е създадено така, че да детето да рисува, разполага, апликира  и осмисля преживяванията си, без страх, че нещо може да се повреди.

Какви са впечатленията от работата с KEG по проекта Pro Bono?

Отлични! Крайният продукт говори за работата ни. Страхотен и професионален подход. Това са хора, които те изслушват, остават те да разгърнеш идеята си, без конфронтация и саботаж. Умело предлагат своите версии във визуализирана форма. Комуникацията беше лесна, активна, навременна, с компетентна  редакция по  всеки детайл. Дизайнерката Карина Костадинова притежава блестящ усет за цветове, формат, пространство и комбинативност. Ръководителката на проекта Христина Борчева координираше отделните звена  за съгласувано действие с мекота и интелигентност. Идейният мотиватор Радостина Генова създаваше концептуална цялостност на  модела. Имахме изключително добър синхрон, лекота и желание да се получи безкомпромисно добро изпълнение. Получи се продукт, за който чувам „ Изключително е красиво, измислено до последен детайл! Надминали сте себе си!“

Първи отзиви на хора, които вече са се докоснали до играта. 

Първите отзиви са  удивителни. Колегите ми назовават изданието „Бижу“, „ Безценен ресурс“,  „ Прекрасен дар, с прекрасен дизайн и висок коефициент на полезно действие“.  Благодарят за големия труд, вдъхновяващото изпълнение и професионализма. 

Освен, че е красиво изпълнена, интерактивната книга- игра „Усещам, мисля, разбирам – своето тяло“ е иновативна и полезна. С радост я споделям, благодарност ми се връща. Благодаря от сърце за чудесната възможност да работим съвместно.  Препоръчвам ви искрено!

Сподели:

МОЖЕ БИ ЩЕ ТИ БЪДЕ ИНТЕРЕСНО ДА ПРОЧЕТЕШ


3 неща, които научихме за новите събития през 2021

След бурни години на въртележката на публичните комуникации, всяка една с по-запомнящи се и ярки събития от предходната, си мислехме, че като агенция сме организирали повечето от възможните формати между 5 и 5000 души  и че сме се сблъскали с повечето възможни и невъзможни проблеми и ситуации, свързани с управлението на събития.

Не мислехме, че новата реалност за събитията след COVID ще ни изненада особено, но сгрешихме.

Виж повече

Електронната поща, която ще ни предоставите, ще бъде използвана от нас за изпращането на електронен информационен бюлетин на блога на Key Experts Group с цел известяване за най-актуалните публикации в него.

С информацията за поверителността на данните на KEG можете да се запознаете тук.

Искаш ли да получаваш известие при нов материал?